Laurens

Ik ben Laurens Henselmans (geboren te Valkenswaard
op 3-11-1955) en accordeonist bij ensemble Begunje.
Op mijn 8ste verjaardag kreeg ik mijn eerste accordeon.
Het accordeonspel heb ik mezelf aangeleerd.
In 1973 vroeg een blaaskapel of ik daar wilde komen spelen. In die tijd kwam ik ook in aanraking met Oberkainermuziek van de wereldberoemde Slavko Avsenik.
Omdat er bij de blaaskapel geen muziek aanwezig was voor accordeon was ik genoodzaakt om mijn muziek zelf uit te schrijven. Van deze blaaskapel ben ik een jaar lid geweest.
In 1974 heb ik een Oberkrainerorkest opgericht. Dit orkest had de naam “Kempische Muzikanten” en is in 1982 opgeheven.
In dat jaar verhuisden wij naar Beek en Donk. Vanaf 1992 zijn wij weer woonachtig in het prachtige Valkenswaard.
In 1986 heb ik Nizozemska opgericht, waar ik tot maart 2005 gespeeld heb.

In april 2005 heb ik ensemble Begunje opgericht met muzikanten uit Nederland en Duitsland.
Ik componeer, schrijf en arrangeer alle muziek voor ensemble Begunje. Klik hier om mijn archief van uitgeschreven nummers te bekijken.
In Nederland ben ik een van de weinige of misschien zelfs de enige accordeonist die Oberkrainermuziek speelt op een accordeon met pianoklavier.
Ik speel op een HOHNER MORINO VM gebouwd in 1963 en een HOHNER MORINO VN gebouwd in 1975. Enkele jaren geleden heb ik ook een Steirische harmonika van het merk Kaps gekocht. Een prachtige klankkleur en volgens veel Slovenen het beste merk.In de zomervakantie van 2004 heb ik mijn accordeon Morino VM in Slovenië laten stemmen. Dit heb ik gedaan bij Dusan Drobnic, de vroegere accordeonist van ensemble Marela. Ook stemt Dusan de accordeons van Slavko Avsenik.Als u meer wilt weten over het prachtige land Slovenië kunt u hier de Slovenië verzamelgids aanklikken.Ik ben getrouwd met Marlies en wij hebben 4 kinderen.Vele muzikale groeten,

LAURENS