Slovenië

SLAVKO AVSENIK

Gaat u een keer naar Slovenië op vakantie is het een aanrader om eens het Mekka van de Oberkrainermuziek bezoeken. Het geboortehuis van Vilko en Slavko Avsenik in Begunje is omgetoverd tot een restaurant waar je heerlijk kunt eten met Oberkrainermuziek als achtergrond. Een galerie waar men allerlei producten verkoopt die met Oberkrainermuziek te maken hebben, van CD’s tot klederdracht. De permanente tentoonstelling over Slavko Avsenik und seinen Original Oberkrainer is een museum geworden. Achter het restaurant is een concertzaal gekomen. Het gehele jaar zijn er Oberkraineravonden. In het hoogseizoen 3 concerten per week met de beste Oberkrainer-ensembles uit Slovenië. Voor een overzicht van avonden kunt u het beste kijken op de site van Slavko Avsenik. (www,avsenik.com) Bij goed weer kunnen deze avonden ook plaats vinden op de binnenplaats van het restaurant.

WANDELING OM HET MEER VAN BLED

Net zoals elke Sloveen eenmaal in zijn leven de Triglav (hoogste berg van Slovenië)dient te beklimmen, behoort elke bezoeker van Bled de wandeling om het meer van Bled te maken en het eilandje te bezoeken. De wandeling om het meer is 6.5 km en duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten. Het niveau van de wandeling is gemakkelijk, met uitzondering van 2 uitkijkpunten. Een uitkijkpunt begint bij Pension BOMI, ongeveer halverwege de wandeling. U dient het pad te nemen naast een bankje waarlangs OSOJNICA staat aangegeven. De klim gaat achter het pension door, een beboste steile helling naar 2 uitkijkpunten met zicht over het meer van Bled en de bergen. Het pad is steil en vlak bij de top is een metalen trap die in een duizelingwekkende hoek naar het eerste uitkijkpunt opstijgt. Het tweede uitkijkpunt ligt slechts enkele minuten verder tussen de bomen.

OTOK SV MARIJA

Kerkje op het eiland van Bled

Het eiland kunt u op 2 manieren bereiken. Met een romantische overdekte gondel (pletna) kunt u zich laten overvaren naar het eiland. Als u geluk heeft doet u dat in het gezelschap van Slovenen die tijdens de tocht van ongeveer een half uur spontaan originele Sloveense volksliedjes gaan zingen. Dat is een hele aparte ervaring. U kunt ook zelf een roeiboot huren. Hoe lang je de roeiboot huurt spreek je zelf met de beheerder af.

Bij aankomst op het eiland bereik je via 99 treden de barokkerk met kunstschatten uit de gotische kerk die hier voorheen stond. Boven in het punttorentje hangt een wensklok uit 1534. Als u eigenhandig de klok drie keer kunt laten luiden geeft dat voorspoed in de liefde.

 

 

 

 

HET KASTEEL VAN BLED

Vanuit het centrum van Bled gezien ligt het kasteel aan de rechterzijde op een 140 meter hoge rots. Het kasteel is goed te bereiken met de auto naar een parkeerplaats.Het laatste stuk zal geklommen moeten worden via een steil schaduwrijk voetpad. Via een ophaalbrug komt u op de binnenplaats

Het laatste stuk zal geklommen moeten worden via een steil schaduwrijk voetpad. Via een ophaalbrug komt u op de binnenplaats

Hier boven ziet u hoe steil het laatste gedeelte naar het kasteel toe is. Het voetpad bestaat uit kinderkopjes.
Ondanks dat het steil is kun je toch genieten van de natuur.
Oppassen bij regenachtig weer want dan zijn de kinderkopjes spekglad.

Op de binnenplaats (zie boven) kunt u genieten van het uitzicht over het meer, het eiland, de stad Bled en zijn omgeving. Tevens kunt u het museum bezoeken of heerlijk genieten van een drankje en hapje op het terras.

VINTGAR KLOOF

De Vintgarkloof is een kloof gelegen enkele kilometers ten noorden van Bled bij Gorje in de regio Gorenjska. De rivier Radovna stroomt over een lengte van 1,6 kilometer tussen de steile hellingen van de Horn en de Bort en heeft een kloof uitgesleten. De Vintgarkloof is sinds 26 augustus 1893 toegankelijk. In de kloof is een houten voetpad tegen de rotswand aangelegd. Aan het einde van de kloof is een waterval, Sum geheten.

De kloof heeft mooie wanden maar de rivier met zijn heldere water en prachtige stroomversnellingen is een echte attractie. Het pad is gemakkelijk gemaakt door plankieren aan te leggen. Soms loopt je op een grindpad, soms enkele meters boven de rivier. Ook steek je regelmatig over van de ene kant van de rivier naar de andere kant. Aan het einde van de kloof staat een hutje waar je uit kunt rusten of drinken kunt kopen. De meeste mensen kiezen ervoor om dezelfde weg weer terug te wandelen.

Een andere optie is om aan het einde van de kloof de rivier over te steken bij de waterval en langs een zeer rustig pad naar het dorp Vintgar te lopen. Het is een wandeling van een paar kilometer waarop je waarschijnlijk geen toerist zult tegenkomen. Eenmaal buiten de kloof gaat het bos vrij snel over in een weidelandschap met boerderijen. Vintgar is een afgelegen boerendorp maar heeft wel een treinstation. Hier kun je met de trein naar Bled Jezero. Zoek wel van te voren de treintijden op omdat er maar enkele treinen per dag rijden. Bled Jezero ligt aan de campingzijde van het meer Bled. Aan deze kant bevinden zich ook de strandjes. Ook kun je van deze kant met een roeibootje naar het eiland. Naar het dorp Bled is het 2 kilometer

 

LJUBLJANA hoofdstad Slovenië 

Ljubljana (Duits: Laibach) is de hoofdstad van Slovenië. Het stedelijke gebied heeft ca. 280.000 inwoners (2010) en is gelegen aan de rivier de Ljubljanica.
De oude stad kent gebouwen en bouwwerken die een lange geschiedenis beschrijven. Gebouwen dateren uit het tijdperk van de renaissance en het classicisme, maar ook gebouwen uit de 20e en 21e eeuw zijn nadrukkelijk aanwezig. De bekendste bouwwerken zijn de drie bruggen en het kasteel “Ljubljanski Grad”. In de stadsdelen om het stadscentrum heen staan veelal gebouwen uit de communistische tijd. Veel gebouwen in de stad zijn ontworpen door de Sloveense architect Jože Plečnik die nadrukkelijk zijn stempel op de stad heeft gedrukt. Gebouwen als de universiteitsbibliotheek, verschillende kerken, en het stadion van Ljubljana zijn door hem ontworpen, evenals de markt, de drie bruggen en een begraafplaats.
Ljubljana heeft een eigen luchthaven: Ljubljana Luchthaven Brnik. De busmaatschappij LPP exploiteert verbindingen tussen het stadscentrum en de stadsdelen en dorpen om Ljublana heen. De stad wordt ook aangedaan door internationale spoorlijnen vanuit München en Venetië.

GROTTEN VAN POSTOJNA

Grotten van Postojna (Ook wel: Adelsberggrot; Sloveens: Postojnska jama is de benaming voor een lang karstgrottenstelsel bij de Sloveense plaats Postojna. Met een lengte van 20.570 m is het de langste grot van Slovenië en de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. De grotten werden gevormd door de rivier de Pivka. 5,3 km van de grotten zijn toegankelijk voor het publiek. De grotten zijn elke dag geopend en vormen een bekende Sloveense toeristische attractie. Door een gedeelte van de grotten rijdt een treintje.
In de nabije omgeving bevinden zich de andere druipsteengrotten Pivka Jama, Otoska Jama, Planinska Jama, de door het UNESCO beschermde Grotten van Škocjan.

LIPIZZANERS Lipica

Lipizzaners komen oorspronkelijk uit het plaatsje Lipica in Slovenië. Nog steeds staat daar de oude stoeterij en worden er nog regelmatig shows gegeven met de witte Lipizzaner-hengsten.

De Lipizzaner dankt zijn naam aan het plaatsje Lipica maar de verschillende schrijfwijzes van Lipica (Sloveens), Lippiza (Duits) en Lipizza (Italiaans) hebben gezorgd voor een waar probleem. Sinds 1920 is de officiële internationaal gehanteerde naam: Lipizzaner maar wereldwijd worden de termen Lippizaner (Duits) en Lipizzan (USA) ook gebruikt. Zelfs in het Groene Boekje wordt een “Lippizaner” vermeld, ongeacht de afspraken uit 1920.

Deze ‘Sloveense’ stoeterij is in 1580 gesticht door Karel van Oostenrijk, een Oostenrijkse aartshertog. Hij wilde een indrukwekkend en gracieus rij- en koetspaard fokken dat licht en wendbaar was en een groot uithoudingsvermogen had.

Er werden verschillende hengsten en merries in Spanje aangekocht en naar de stoeterij gebracht. Behalve van Spaanse hengsten maakte men gedurende de ontwikkeling en stabilisering van het ras ook veelvuldig gebruik van paarden die in het Iberische type stonden maar elders gefokt waren op vergelijkbare (hof)stoeterijen uit geheel Europa. Zo zijn door de eeuwen heen bijvoorbeeld ook veel Napolitaanse, Deense, Kladruber en Duitse paarden gebruikt.

Stokmaat:                    1.55 – 1.58

Kleur:                           voornamelijk schimmel, zwart en bruin toegestaan

Land van herkomst:    voormalig Joegoslavië 

   
   
   

 

 

 

 

 

 

       
 

.