Klederdracht

Kleding dames

Op het hoofd dragen de dames een hoge muts. De muts is aan de voorzijde helemaal geborduurd. Deze is voor getrouwde vrouwen. Meisjes en ongetrouwde vrouwen hebben een hoofddoekje.
De blouse is van witte katoen. De kraag en manchetten zijn met kant afgezet. Onder de jurk draagt men een witte lange onderbroek en onderjurk. Beide zijn ook van katoen. Het kantwerk is ofwel gehaakt ofwel gekantklost.
De jurk kan van verschillende kleuren zijn, maar nooit fel van kleur. De jurk is van tafzijde.Over de schouders draagt men een sjaal met franjes. Deze mag wel fel en vrolijk gekleurd zijn.
Voor de jurk draagt men een zwarte schort. Deze is van satijn. De zogenaamde strik van de schort wordt apart om gedaan. Daarom blijft de strik altijd mooi op zijn plaats als men danst.
Over de jurk en schort draagt men een mooi bewerkte ketting. Deze hangt van rechtsboven naar linksonder. De kettingen die van moeder naar dochter overgaan zijn meestal van goud, zgn. familiestukken.
De kniekousen zijn met de hand gebreid.
 

 

Kleding heren

Het hemd van de heren is van witte katoen en heeft bijzondere pofmouwen. Door middel van ontzettend veel plooien, zowel in de mouw als in het rug- en voorpand, wordt er een enorme ruimte gecreëerd. Hij sluit voor met simpele witte knopen en bevat verder geen enkele versiering of borduursel. De lange witte onderbroek is eveneens van katoen. Verder draagt men een hesje wat meestal geborduurde bloemetjes heeft. Het hesje is aan de voorzijde van fluweel en achterzijde van satijn. Het hesje mag in diverse kleuren, zwart, bordeaux rood, bruin, blauw, groen maar eveneens nooit fel. Officieel wordt er onder het hesje een sjaal gedragen. De punten van de sjaal zijn zichtbaar op de schouders. Deze sjaals mogen wel fel van kleur zijn. De broek is driekwart lang, 7 centimeter over de knie, en kan van leer of stof zijn. Het leer kan van een hert of paard zijn. De kleur is afhankelijk van het dier. In tegenstelling tot de Oostenrijkse klederdracht dragen de Slovenen altijd laarzen. Deze kan men laag of hoog dragen. Dit is afhankelijk van de streek waar men vandaan komt